Tips veilig handelen

Belangrijk: De eerste keer dat je met een Opdrachtgever(gebruiker), Werver, Bedrijf(ZZP’er) handelt, kun je beter voorzichtig zijn. Je weet immers nooit zeker of gemaakte afspraken worden nagestreefd.

Dertien tips voor handel en dienstverlening:

Tip1: Check de Opdrachtgever(gebruiker), Werver, Bedrijf(ZZP’er) via internet. Zoek deze op via internetzoekmachines en www.mijnpolitie.nl/miocheck a.h.v. naam, telefoonnummer, e-mailadres, bankrekeningnummer en/of IP Adres. Indien het bedrijf, de advertentie, opdracht of vacature onbetrouwbaar is, is de kans groot dat slachtoffers aangifte hebben gedaan of hun verhaal op fora hebben geplaatst.

Tip2: Heeft u te maken met een: Werver of een bedrijf(ZZP’er)? Controleer dit via de Kamer van Koophandel.

Tip3: Wees alert bij extreem lage prijzen en Engelse advertenties: als gewilde producten tegen extreem lage prijzen worden aangeboden, kun je beter voorzichtig zijn. Zeker als het om Engelse advertenties met moeilijk te achterhalen e-mailadressen gaat.

Tip4: Haal je producten persoonlijk op: Dan kun je met eigen ogen zien of het product aan je verwachtingen voldoet. Spreek nooit af op een afgelegen plek en neem geen grote sommen geld mee.

Tip5: Vraag om exacte eigenschappen van het product of de dienst en bewaar alle informatie. Bewaar ook het eventuele e-mailcontact, de betalingsbewijzen en een kopie van de advertentie, opdracht of vacature (met foto’s). Mocht er iets mis gaan dan sta je juridisch sterker.

Tip6: Betaal in twee termijnen: Als je vooraf betaald via bank of giro, weet je nooit zeker of de verkoper/aannemer het product of dienst ook verstuurt of levert. Je kunt daarom afspreken dat je een gedeelte van het bedrag voor- en een gedeelte na de levering betaalt. Dan delen de koper/afnemer en de verkoper/aannemer de risico’s. Doe beter geen betalingen via Western Union. Bij deze bank kan anoniem geld opgenomen worden en verkopers die de betaling via Western Union willen laten lopen, zijn vaak dan ook minder betrouwbaar.

Tip7: Dien een klacht in: Zie je een advertentie, bedrijf, vacature of opdracht die in strijd is met de regels van Werkenhandel, laat het ons dan weten. Dat kan via het contactformulier. Vervolgens zullen wij de betreffende advertentie, bedrijf, vacature of opdracht controleren en zo nodig actie ondernemen.

Tip8: Versturen onder rembours (vooraf betaling): Vraag of de verkoper het product onder ‘rembours’ verstuurt. Let op: Je kunt dan vooraf niet bekijken, of het artikel aan je verwachtingen voldoet.

Tip9: Persoonlijk afleveren en afrekenen: Als je het product of dienst persoonlijk aanlevert, weet je zeker dat je betaald krijgt.

Tip10: Wees duidelijk: maak duidelijke afspraken bij het kopen of verkopen van een product wie eventuele transportverzekering betaalt. Meer informatie over het verzenden en ontvangen van spullen vindt je op de PostNL pagina. Stel de koper of afnemer op de hoogte van een eventuele beschadiging aan het product of de mogelijke risico’s bij het afnemen van de dienst. Zo voorkom je eventuele conflictsituaties.

Tip11: Kijk uit voor mensen die met een buitenlandse cheque willen betalen: Cheques van buitenlandse banken kunnen ongedekt of vals zijn.

Tip12: Pas op bij in het buitenland (o.a. Nigeria) wonende kopers of verkopers, waarbij producten moeten worden opgestuurd.

Tip13: Verstuur het artikel aangetekend, zodat je een verzendbewijs krijgt waarmee je kunt aantonen dat je het artikel hebt verstuurd.

Let op:

Geen enkele bank maakt gebruikt van het PayPal systeem om overboekingen te parkeren tot de verzending door de verkoper heeft plaatsgevonden. Mocht dit voorgesteld worden door een verkoper, meld dit via het contactformulier.

×
Mijn Werkenhandel